Turystyka na obszarach wiejskich - warsztaty w Tleniu | Kujawsko-Pomorska Ekonomia Społeczna - ROPS w Toruniu

Informacje bieżące
Sieci Podmiotów Ekonomii Społecznej

Turystyka na obszarach wiejskich - warsztaty w Tleniu

Podmioty ekonomii społecznej z naszego województwa, działające w branży turystycznej, zapraszamy do udziału w warsztacie „Profesjonalizacja usług turystycznych na obszarach wiejskich”.

Szkolenie organizowane jest przez Wielkopolską Organizację Turystyczną w partnerstwie z Dolnośląską Organizacją Turystyczną, Kujawsko-Pomorską Organizacją Turystyczną oraz z Zachodniopomorską Regionalną Organizacją Turystyczną.

Warsztat skierowany jest do osób z województwa kujawsko-pomorskiego pracujących w sektorze agroturystyki i turystyki wiejskiej (zarówno właściciele i osoby zatrudnione) oraz osób zamierzających rozpocząć pracę w ww. sektorze. Miejsce warsztatu: Centrum Czynnej Ochrony Przyrody Wdeckiego Parku Krajobrazowego, ul. Bydgoska 6, 86-150 Tleń, termin: środa 23 marca 2023 r.

W celu zgłoszenia uczestnictwa należy wypełnić formularz zgłoszeniowy (do pobrania poniżej), który następnie trzeba zeskanować i przesłać na adres email: m.lewandowska@k-pot.pl  do dnia 14 marca 2023 r. Oryginały zgłoszeń będą zbierane podczas warsztatu.

O wyborze uczestników warsztatu decyduje kolejność zgłoszeń osób pracujących już w sektorze agroturystyki i turystyki wiejskiej oraz osób zamierzających rozpocząć pracę w tych sektorach. Udział w warsztacie wymaga podpisania wszystkich oświadczeń/zgód zawartych w formularzu. Z osobami, które zakwalifikują się do warsztatu organizatorzy skontaktują się telefonicznie lub za pośrednictwem poczty elektronicznej.

Agenda warsztatu

PROWADZENIE: Hubert Gonera // Cezary Molski

  • 10:00 Powitanie i zapoznanie się uczestników oraz przedstawienie głównych założeń programu warsztatu
  • 10:30 Współczesne trendy w agroturystyce i turystyce wiejskiej – sprawdzone pomysły na biznes na obszarach wiejskich, tworzenie produktu rozszerzonego i budowanie oferty komplementarnej.
  • 11:30 Przerwa kawowa.  
  • 12:00 Wykorzystanie zasobów kulturowych i przyrodniczych regionu dla rozwoju działalności turystycznej na obszarach wiejskich oraz dla zachowania dziedzictwa kulturowego, kulinarnego i przyrodniczego wsi, ze szczególnym uwzględnieniem potencjału rozwoju turystyki kulinarnej i enoturystyki.
  • 13:00 Budowanie sieci współpracy w turystyce wiejskiej w oparciu o dziedzictwo kulturowe, społeczne i przyrodnicze polskiej wsi, w tym klastry, stowarzyszenia branżowe i Lokalne Grupy Działania.
  • 14:00 Przerwa lunchowa.
  • 15:00 Zarządzanie zasobami ludzkimi w agroturystyce i turystyce wiejskiej, samozatrudnienie i zatrudnienie pracowników, rozwój kompetencji wspierających tworzenie pozarolniczych miejsc pracy, aktywizacja mieszkańców w zakresie obsługi ruchu turystycznego.
  • 16:00 Przerwa kawowa.  
  • 16:30 Narzędzie promocji obiektów agroturystyki i turystyki wiejskiej, online marketing, portale rezerwacyjne, tworzenie oferty, kreowanie wizerunku, budowanie marki terytorialnej.
  • 17:30 Zakończenie warsztatu.
Do pobrania
Załącznik Rozmiar Pobierz
docx Formularz zgłoszeniowy
93.51 KB Pobierz